Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Plešoča prosojna krila

Plešoča prosojna krila

Pred kačjim pastirjem imamo nekakšen strah. Morda zaradi imena. Pa nima prav nič opraviti s kačami.

18.02.2009, Blaž Šegula | Foto: Blaž Šegula
Ker ob vodi lahko vidimo belouško, ki tam lovi manjše žabe in paglavce, nad njo pa leti štirikrila velika žuželka, so jo pač tako poimenovali.

Sicer pa so kačji pastirji popolnoma nenevarni. Ti enkratni letalci lahko lebdijo v zraku ali pa se nenadoma z veliko hitrostjo zaženejo drugam. So najhitrejši letalci med žuželkami. Nad vodo lovijo komarje, razne mušice, pa tudi listne uši na lokvanjevih listih. Ličinke nekaterih kačjih pastirjev so občutljive na kakovost vode, zato so kazalniki onesnaženosti. Nekatere vrste najdemo ob potokih in rekah, druge ob velikih in majhnih ribnikih, namakalnih in odtekalnih jarkih, nekatere pa celo na zamočvirjenih travnikih visoko v gorah. Pri nas živi okoli 73 vrst kačjih pastirjev. Nekatere vrste so ogrožene zaradi izsuševanja močvirij, druge zaradi onesnaževanja voda.

Poznamo male ali enakokrile ter velike ali raznokrile kačje pastirje. Prvi pri sedenju zložijo krila ob telo, drugi imajo vedno razprta krila in spominjajo na helikopterje.

Zakaj kačji pastir živi ob vodi? Življenje kačjega pastirja se začne pod vodo. Samica leže jajčeca v vodo ali obvodno rastlinje. Ličinka, ki se izleže iz jajčeca, živi v vodi kar nekaj mesecev. Svojo spodnjo čeljust lahko sproži in tako spretno lovi žabje paglavce, ličinke komarjev in druge drobne živalce. Ko pride pravi čas, zleze iz vode in iz nje se izleže odrasel kačji pastir. Kar nekaj časa potrebuje, da mu otrdijo krila. Zato je tedaj nesposoben leteti in lahko postane žrtev ptičev in drugih roparjev. Če bi odrasel kačji pastir padel v vodo, bi utonil.

Ste že videli, kako se kačji pastirji parijo? Samec ulovi samico in jo s posebnimi kaveljčki na koncu telesa zapne za tilnik, ona pa pritakne svoje spolovilo tik za njegovo oprsje, kjer ima drugotni spolni organ. Zato lahko vidimo, kako sta dva kačja pastirja, pogosto tudi v letu, sklenjena v obliki koleslja ali obroča.

Privabimo kačje pastirje!

Vrtni ribnik z vodnim in obvodnim rastlinjem ponuja ugodne razmere za razvoj ličink kačjih pastirjev in preobrazbo v odrasle živali. Pomembno je, da ima ribnik poševno, plitvo nabrežje, ki je poraščeno z vodnimi rastlinami. Mednje se lahko ličinke zatečejo pred zlatimi ribicami, ki bi jih sicer pojedle. V ribniku morajo biti tudi take vodne ali obvodne rastline, ki zrastejo dovolj visoko iz vode (npr. razni šaši ali rogoz), saj ličinka pri preobrazbi zleze 20 ali 30 cm visoko. Tako ni možnosti, da bi kačji pastir, ki se je pravkar izlegel, padel v vodo in utonil.

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
Julij-avgust 2015

Julij-avgust 2015

RSS Facebook

© 2012 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane